Imunologie a biochemie

Share Tweet Pin it

Pod zkratkou ALT se míní alaninaminotransferáza, enzym endogenní skupiny. Obvykle obsahuje krev malé množství, takže výsledky krevní zkoušky naznačují zvýšení hladiny enzymu obsaženého - může to znamenat odchylku v práci tělových systémů a dokonce i vážných onemocnění. Hlavním úkolem tohoto enzymu - současná výměna aminokyseliny, jinými slovy, - katalyzátor pro oboustranné převody alaninem (přeměněn na glukózu) a alfa-ketoglutarátu aminokyselin. Navíc u mužů je alaninaminotransferáza detekována častěji než u žen. Připojte k tomu skutečnost, že v těle žen jsou procesy s ALT mnohem pomalejší.

Alaninaminotransferáza je přítomna ve struktuře mnoha orgánů - svalové tkáně srdce, sleziny, ledvin, kosterních svalů, plic, ale především - v játrech.

K čemu slouží tato analýza?

ALT krevní test se provádí pomocí biochemického výzkumu. Nejčastěji je předepsáno pro stížnosti na bolestivost v správném hypochondriu a funkčnost jater, je to tato studie, která poskytuje příležitost vidět kompletní obraz o změnách, ke kterým došlo v těle. Navíc podle přijatých indikátorů je možné nejen potvrdit diagnózu, ale také určit stupeň její závažnosti.

Při analýze je také obvyklé srovnávat množství ALT a dalších enzymů, zejména bilirubinu a AST - aspartátaminotransferázu. Stejně jako ALT se syntetizuje intracelulárně a vylučuje se do krve v malém množství.

Poměr AST a ALT se nazývá "koeficient de Ritis", jeho norma by měla být v rozmezí 0,91-1,75. Hodnota přiřazených kombinací AST a ALT, než 1 mmol / ml ukazuje, že zničení jaterních buněk dochází, například v důsledku cirhózy, a zvedání do 2 mol / ml - zánětu srdečního svalu, a které mohou být blíží infarkt myokardu.

Infarkt myokardu je nebezpečný stav, kdy v důsledku koronární cirkulace vzniká nekróza srdečního svalu. Pokud odložíte poskytování zdravotní péče, nespravedlivé lehkost může stát život, protože Tento proces představuje přímou hrozbu pro existenci.

Můžete se naučit infarkt na základě následujících příznaků:

  • intenzivní lisování, naléhavé, vyklenutí bolest na hrudi, která ozvěny může být cítil v krku, mezi lopatkami, na levém rameni nebo klíční kost, do ucha, zubů;
  • bolest přichází a postupně ustupuje, má na sobě vlnitý charakter;
  • pokožka je bledá, pokrytá studeným lepkavým potem;
  • ukazatele krevního tlaku také plavou, stoupají a klesají;
  • zvýšení tělesné teploty.

Analýza krve v situaci s problémy s játry jim pomůže zjistit je i před vznikem charakteristických symptomů (žloutenka, hořkost v ústech apod.). Konkrétně může hladina ALT indikovat závažnost hepatitidy.

Kdy je přiřazen test ALT?

Nejprve je provedena analýza obsahu alaninaminotransferázy, když jsou učiněny následující stížnosti:

  • rychlá únava;
  • slabost;
  • nedostatek chuti k jídlu;
  • častá nevolnost vedoucí k zvracení;
  • moč a výkaly nepřirozeně světlé barvy;
  • bolest v břiše, která se objevuje blíže ke pravé straně;
  • žluté skvrny na povrchu kůže;
  • bolestivé pocity v končetinách;
  • pálení bolesti v srdci.

Analýza údajů krevních ALT - není jen způsob diagnostiky onemocnění, ale také řídit vodivé léčby, zvláště léčení alkoholismu a onemocnění se silnými léky, teoreticky vlivu na funkčnost a strukturu jater. Výsledky této studie naznačují zlepšení nebo naopak zhoršení stavu pacienta v postupech zaměřených na eliminaci problémů s játry.

Pro obsah enzymu je vyžadován krevní test v rámci preventivního vyšetření pacientů s diabetes mellitus, obezity a genetické predispozice k onemocněním jater.

Jak se provádí analýza?

Pro detekci enzymu alaninaminotransferázy je použitelné jak žilní a kapilární krve, ale ve většině případů, které byly venózní a provedena tradiční krevní chemie.

Nejpohodlnějším a nejznámějším místem odebírání krevních vzorků je žila na rameni. Aby bylo zajištěno co nejlepší průtok krve, je rameno nad loktem roztrženo s turnajem. Místo navrhované manipulace je ošetřeno antiseptickým roztokem, po kterém je jehla vložena do viditelné žíly, turnaj je oslabený. Krev odebraná z injekční stříkačky se nalije do zkumavky a je připravena k odeslání do laboratoře.

Aby byla zajištěna spolehlivost výsledků analýzy a přesně stanoven obsah enzymu, musí být předem pečlivě připraven. To bude vyžadovat:

  1. Nejezte 12 hodin před odběrem krve, dokonce i malý kousek cookie může ovlivnit výsledek.
  2. Za 2-3 hodiny před odjezdem na kliniku odmítnout tekutiny, na den pod zakázanou šťávou, čajem, kávou.
  3. Během týdne předcházejícího analýze nekonzumujte alkoholické nápoje.
  4. Polovinu hodiny předtím, než začnete krvácet, nekuřte.
  5. Maximálně se nezaměřujte.
  6. Na analýze, která se objeví v předstihu, dostanete se do manipulační skříně pomalu a bez přetížení, tk. fyzikální zatížení může rovněž narušit obsah enzymu.

Po odběru vzorků krve je výsledek zpravidla připraven po dni.

Norm ALT

Množství enzymu je uvedeno v jednotkách na litr, nmol / l a μmol / ml. Normy AST 278-126 nmol / l a ALT 27-191 nmol / l jsou obecně akceptovány. Nebo ALT 0,10-0,46 μmol / ml, AST - 0,10-0,69 μmol / ml.

Existuje však klasifikace pravidla zvlášť pro muže, pro ženy a pro děti.

Děti

Indikace ALT pro děti by neměla překročit následující stanovené limity:

U mužů

Normální hodnoty, které má enzym ALT v krvi mužů, by měly odpovídat těmto hodnotám:

Ženy

Enzym ALT v krvi žen by neměl normálně překračovat tyto prahové hodnoty:

Příčiny zvýšené hodnoty ALT

Úroveň enzymu v krvi vzrůstá z důvodu onemocnění následujících orgánů:

  • játra (cirhóza, absces, hepatitida, tuková hepatóza a, bohužel, rakovina);
  • srdce (myopatie, myokarditida, stejně jako srdeční záchvat).

Ne méně často důvody spočívají v narušení integrity:

A také zvýšení je pozorováno v důsledku problémů s funkčností jater během těhotenství.

ALT je také často zvýšena kvůli účinkům některých léků a chemických látek, stejně jako toxické otravy těmito prvky. Mezi léky, které mohou ovlivnit ukazatele lze nalézt Aspirin, Paracetamol, Warfarin, podobná akce může mít perorální antikoncepci, prostředky založené na echinacea a valerianu. Proto před tím, než podstoupíte analýzu na ALT a AST, je nesmírně žádoucí používat tyto biologicky účinné doplňky a léky.

Stupně zvýšení

Existují tři stupně zvýšení enzymu v krvi:

  1. Je snadné, když je hladina ALT (alaninaminotransferázy) překročena o jeden a půl až pětkrát;
  2. Průměrný, když je hladina alaninaminotransferázy vyšší o faktor šest až deset;
  3. Vysoká hodnota je nastavena v případě, že indikátory jsou překročeny více než desetinásobek normální hodnoty a tento výsledek může hovořit o vážném onemocnění.

Léčba

K normalizaci jak AST, tak ALT je nutné odstranit hlavní příčinu odchylky alaninaminotransferázy od normy - onemocnění, které vyvolává změny v rozsahu střelby analýzy. Je nutné poslouchat doporučení lékaře a provést všechna nezbytná vyšetření, aby byla provedena přesná diagnóza. Kromě toho splnit všechny doktorské jmenování pro léčbu této nemoci.

Vedle základní léčby je nesmírně důležité dodržovat pravidla zdravé výživy.

  1. Existuje spousta čerstvé sezónní zeleniny a ovoce.
  2. Rozmanitost: zdravou výživou není jen zelenina a ovoce, ale také pravidelná konzumace masa, ryb, zeleniny a mléčných tuků.
  3. Pravidelnost: stravování je důležité pravidelně, bez hladovění, ale bez přejídání, optimálního počtu jídel za den - 5.
  4. Čerstvě vařené jídlo je nejužitečnější, takže byste se měli snažit jíst pouze takové pokrmy.
  5. Pokud je potřeba snížit množství kalorií, je to dosaženo snížením tuku a sacharidů, aniž by to mělo vliv na množství bílkovinných potravin.
  6. Důkladné žvýkání - vždy je potřeba pomalu a pečlivě žvýkat každý den před polykatím, ne mluvit, číst a dokonce i bez sledování televize.
  7. Nejezte suché potraviny, ale během jídla nepijte tekutiny, protože První žaludek s horkou miskou je dost hubený druhým a dezert.
  8. Dodržujte pitný režim a konzumujte nejméně 2 litry vody denně. Lepší, pokud kromě tekutých pokrmů bude čistá voda.
  9. Snídaně a oběd musí nutně tvořit bílkovinné produkty: obiloviny, vejce, tvaroh, maso nebo ryby a večeře - z mléčných a zeleninových pokrmů.
  10. Poslední jídlo je večeře, je lepší uspořádat nejméně 2 hodiny před spaním.
  11. Výrobky z kyselého mléka by neměly být tlusté a kefír je zvláště důležitý pro všechny.

Kromě zdravého stravování musíte dodržovat zdravý životní styl - nekouřit a ne zneužívat alkohol, být aktivní a vždy kladně pozitivní. Stejně důležité není ignorovat jmenování vitamínu B6.

Jinak se B6 nazývá také pyridoxin, pyridoxamin, pyridoxal nebo Adermin. Jeden den potřebuje dospělý 2-3 mg vitamínu. V potravinách lze B6 získat za použití:

Nejen onemocnění jater vyžadují zvýšení dávky vitaminu B6, ale i další podmínky, pokud existují:

  • stres;
  • cvičení, profesionální sporty;
  • onemocnění srdce;
  • infekční nemoci;
  • stejně jako těhotenství a laktaci.

Vzhledem k tomu, že výsledky testů jsou spojeny s onemocněním jater, lékař v této situaci vždy jmenuje hepatoprotektory. Nejčastěji se lékaři spoléhají na účinky léků Galsten, Gepabene, Karsil a Essentiale.

Halsten

Homeopatické léky v kapkách, které mohou odstranit křeče, otoky, záněty v tkáních, zatímco chrání játrové buňky před škodlivými účinky a brání tvorbě žlučových kamenů.

Přípravek Galstena je povolen pro všechny kategorie pacientů: od novorozenců až po starší osoby. Je možné ji užívat během těhotenství a laktace.

Dospělí a dospívající jsou předepsány standardní dávky 10 kapek, které lze konzumovat v čisté formě nebo ředit vodou třikrát denně.

Děti od 5 do 12 let doporučují 5-7 kapek prostředků, zředěné vodou, které bude třeba opilé, stejně jako při jmenování dospělých, 3krát denně.

Novorozenci a děti prvního roku života jsou denně povoleny 3 kapky, z nichž každý je zředěn mlékem, pro každý příjem.

Gepabén

Skládá se ze dvou aktivních složek rostlin: léčivého jehněčího masa a plodů mléčného bodláku. Kapsle mají nejen pozitivní účinek na jaterní buňky, ale také zvyšují výtok žluči. Nedoporučuje se těm, jejichž věk do věku 18 let lze doporučit během těhotenství, ale pod přísným dozorem ošetřujícího lékaře. V den je nutné užívat 3 tobolky v rovnoměrných 8hodinových intervalech.

Karsil

Vegetativní hepatoprotektor založený na extraktu z bodláku. Je předepsán dětem od 12 let, je zakázáno těhotným ženám, kojícím ženám, ženám používajícím perorální antikoncepci s hormonálními poruchami, stejně jako všem pacientům s benigními a maligními nádory. Pro léčbu je dostačující 1 tableta třikrát denně.

Essentiale

Kompozice Essentiale se vyznačuje přítomností speciálních esenciálních fosfolipidů, které po podání mohou být začleněny do dutiny poškozených jaterních buněk a kompletně je regenerovat. Účinnost přípravku Essentiale je zaznamenána i v případě masové smrti jaterních buněk.

V případě nemoci není zakázáno podávat těhotné, pečovatelské a malé děti.

Dospělí a dospívající mají trojnásobný příjem 2 kapslí z hepatoprotektoru.

ALT, AST a další testy jaterní cirhózy

Bilirubin, GGT, albumin, ALT a AST v jaterní cirhóze jsou zvláštními indikátory onemocnění. Cirhóza je běžná diagnóza, jejíž název byl poprvé oficiálně vysloven ve spisech R.T. Laennec v roce 1819.

V moderním světě je nejčastější u dospělých ve věku od 30 do 65 let. V zemích SNS je diagnostikováno jeden z každých sto lidí. Tři čtvrtiny pacientů jsou muži. Nemoc a jeho následné komplikace způsobují úmrtí přibližně 40 milionů lidí ročně.

Trvání a kvalita života pacientů závisí významně na stupni detekce. Diagnostika je založena na různých metodách: ultrazvuk, tkáňová biopsie, krevní test na jaterní cirhózu. Na základě získaných údajů je předepisována podpůrná léčba, která umožňuje pacientovi žít s onemocněním po mnoho let.

Často v prvních stádiích onemocnění nejsou příznaky exprimovány. Aby nedošlo k pozdějšímu odhalení, doporučuje se provádět preventivní vyšetření každých šest měsíců.

Co je to jaterní cirhóza?

Cirhóza je onemocnění, které se projevuje strukturálními změnami v tkáních orgánu, což nakonec vede k jaterní insuficienci a zvýšenému tlaku v portální žíle a jejích přítocích. Tento stav nevyhnutelně postupuje a je chronický. Nemoc se může vyskytnout z různých důvodů, mezi které patří:

  • zneužívání alkoholu, chronický alkoholismus;
  • průběh virové hepatitidy;
  • autoimunitní proces v těle;
  • mechanické faktory (kameny v žlučníku, zúžení nebo zablokování kanálů);
  • toxické otravy;
  • dlouhodobé účinky helminthů a produktů jejich životně důležité činnosti;
  • srdeční selhání.

Zpravidla se projevují sekundární příznaky, které pacient ne vždy věnuje pozornost. Například:

  • svědění;
  • slabost a únava;
  • porucha spánku, podrážděnost, apatie, mírná excitabilita (jaterní encefalopatie);
  • porušení trávicího procesu;
  • náhlá ztráta hmotnosti;
  • změna barvy moči;
  • zvýšená tělesná teplota.

Později pacient vykazuje žloutnutí kůže a oční skleru, bolesti v pravé části, rozšíření cévní sítě, nevolnost a zvracení.

Dlouhodobý průběh onemocnění prochází komplikací. Mohou se vyvinout břišní kapky, portální hypertenze, částečná nebo úplná atrofie orgánových funkcí.

Pokud specialistka na onemocnění určí, jaké testy musí být předloženy k potvrzení diagnózy. Léčit nemoci není možné. Předepisování udržovací léčby určené k potírání příznaků. Prognóza pro pacienta je ve většině případů nepříznivá.

Jaké testy (jaterní testy) se provádějí s cirhózou jater

Diagnostika onemocnění zahrnuje provedení různých studií (analýz). Moderní schopnosti laboratoří umožňují získat nejkomplexnější obraz onemocnění na základě získaných výsledků. Současně jsou základem enzymy odrážející stav orgánu.

Šetření a diagnóza se provádí studiem následujících krevních indexů pro jaterní cirhózu:

  • kvantitativní studie alaninaminotransferázy (ALT);
  • kvantitativní studie aspartátaminotransferázy (AST);
  • kvantitativní studie gama-glutamátové transpeptidázy (GGTP);
  • Analýzy cirhózy jater kvantitativním vyšetřením alkalické fosfatázy (AFP);
  • vzhledem k celkovému množství bílkovin v krvi;
  • kvalitativní a kvantitativní studium bilirubinu;
  • hodnocení srážecího systému (protrombinový čas);
  • kvantitativní studie albuminů.

Hodnocení syntetických procesů v těle, stupeň jeho saturace toxiny, vylučování krevním oběhem je založeno na interpretaci výsledků výzkumu. Krevní test poskytuje v krátké době přesné výsledky a umožňuje co nejdříve zahájit terapii onemocnění.

ALT s cirhózou

Alaninaminotransferáza (ALT nebo ALT) je aminotransferáza, jejíž syntéza probíhá v hepatocytech. Enzym obvykle vstupuje do krve v malých množstvích. Když jsou jaterní buňky zničeny, uvolňuje se ALT a přes tok krve se dopravuje do nádob. Podobný stav může být způsoben:

  • otravy jedy;
  • srdeční a renální insuficience;
  • patologické stavy pankreatu;
  • průběh hepatitidy,
  • cirhóza atd.

Na základě odchylky alaninaminotransferázy ze zavedené normy (6-37 IU / l) je možné vyvodit závěry o rozsahu poškození tkáňových orgánů. Často s prodlouženým průtokem se množství ALT v analýze zvyšuje o 10 nebo vícekrát (500-3000 IU / L).

Úroveň ALT v krvi prudce stoupá v některých případech u těhotných žen. To je způsobeno průběhem toxikózy a nedostatkem vitamínu skupiny B v těle. Tento stav je typický během prvních 3 měsíců těhotenství, v budoucnosti se množství enzymu stabilizuje. Pro podrobnější studii jsou okamžitě zvažovány dva enzymy: ALT a AST, jejichž množství se během analýzy významně zvyšuje.

AST pro cirhózu jater

AST enzym je složkou jaterních, nervových, ledvinových, srdečních tkání. Zvýšení hladiny aspartátaminotransferázy v analýze je zjištěno, když:

  • infarkt myokardu (ALT je prakticky normální);
  • se zhoubnými nádory;
  • traumatické dopady;
  • těžké popáleniny;
  • cirhóza.

Zvýšený indikátor signalizuje fibrózu, toxickou otravu. Silný přebytek v testu (normální muži až 41 IU / l, u žen do 35 IU / L u dětí do 50 IU / l) se vyskytuje v jedné destrukci hepatocytů.

Když krevní test zaznamenává zashkalivayuschie ukazatele, můžeme mluvit o nekróze těla (smrt jeho tkáně).

GGT pro cirhózu jater

Biochemie v jaterní cirhóze nutně zahrnuje studii GGT (GGTP). Gamma-glutamyl transpeptidáza je syntetizována v hepatocytech a pankreatických buňkách, a podílí se na výměně aminokyselin.

U zdravého člověka jsou parametry normálně u mužů - 10-71 jednotek / l, u žen - 6-42 jednotek / litr. Zvýšení enzymu v krvi je ovlivněno:

  • toxiny;
  • jedy;
  • zneužívání alkoholu;
  • užívání drog;
  • předávkování léky.

Hodnoty GGT v krvi se také zvyšují s cirhózou. Pokud koncentrace enzymu zůstane po dlouhou dobu na konzistentně vysoké úrovni, znamená to závažný stav orgánu.

LF v případě jaterní cirhózy

Ke studiu parametrů alkalické fosfatázy (APF) se provádějí krevní testy. U zdravého muže je množství 270 U / L, u žen - 250 U / L. APF se aktivně podílí na tvorbě kostní tkáně, takže děti v rostoucím těle množství látky jsou o něco vyšší. Navíc se účastní výstavby sliznic trávicího traktu, kanálů žlučových cest, placentárního pláště plodu a mléčných žláz během období krmení.

Indikátor také roste s nekrózou, autoimunitními chorobami orgánu, virovou hepatitidou, mechanickým poškozením. V tomto případě se aktivita alkalické fosfatázy na rozdíl od ALT a AST nezmění, jelikož cirhóza nezvýší produkci.

Jaký je bilirubin pro cirhózu jater?

Bilirubin - jeden z klíčových indikátorů biochemické analýzy krve pro cirhózu, je složkou žluči. Enzym se syntetizuje v tkáních sleziny a hepatocytech v důsledku štěpení hemoglobinu. Látka má dva zlomkové stavy:

  • přímé (zdarma);
  • nepřímé (připojené).

Analýzy jaterní cirhózy ukazují na zvýšení normalizace (až 4,3 μmol / l) vázaného bilirubin způsobeného poškozením orgánů v důsledku patologického procesu. To je vysvětleno jednorázovou destrukcí velkého počtu hepatocytů.

Kromě toho bude neúplná vazba enzymových molekul. Jeho velké množství v krvi vyvolá zčervenání kůže a sklery, svědění kůže, změnu barvy stolice. Diagnostika nutně zahrnuje testy na bilirubin.

Vysoké indexy nepřímého bilirubinu v analýze (více než 17 μmol / l) jsou zaznamenány při obstrukci žlučovodů. Podobný stav může být způsoben biliární cirhózou nebo fibrózou jaterní tkáně. Index bilirubinu pro cirhózu jater v souhrnu dvou frakcí by neměl přesáhnout 20,5 μmol / l.

Protrombinový index

Při cirhóze jater určuje lékař, který vyšetření pacientovi předá. Často se doporučuje studovat protrombinový index (PTI). Je to procento doby srážení plazmatické složky krve vyjádřené jako procento koagulační doby kontrolního materiálu. Průměr je mezi 94 a 100 procenty.

Zvýšení indexových signálů o vrozených malformacích krve, nedostatku určitých vitamínů, maligních formacích a příjmu perorálních kontraceptiv. Zvýšená PTI je charakteristická pro pacienty s cirhózou. Analýza nezahrnuje vždy výklad PTI.

Albumin

Krevní test na cirhózu zahrnuje kvantitativní studium albuminů, jehož interpretace umožňuje pochopení rytmu výroby enzymu. Při poklesu indexu (v normě od 35 do 50 g / l) se vyskytují závažné léze hepatocytů.

Užitečné video

O třech hlavních testech používaných k diagnostice onemocnění jater, další informace naleznete v následujícím videu:


Předchozí Článek

Co je to restylování auta?

Následující Článek

Hepatitida C a vojenská služba

Související Články Hepatitida